niedziela, 14 kwietnia 2013

PIZZA ZIELONA Z JAJKIEM




W ogrodzie wreszcie robi się zielono, więc pizza też może być nawiązaniem do wiosny. Kolejna w rozmiarze XXL. Mam sentyment do tego zestawienia, bo pomysł na taką właśnie pizzę wysłałam jakiś czas temu do gazetki „Przyślij przepis” i został w niej wydrukowany. Polecam!

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Farsz:

  • opakowanie mrożonych brokuł
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 cebule
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 15 dag sera żółtego
  • przyprawa uniwersalna typu Vegeta
  • sól, pieprz

Ciasto: Do mąki dodajemy olej, sól i na koniec drożdże rozpuszczone w wodzie z dodatkiem cukru. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przenosimy na dużą blachę z piekarnika posmarowaną olejem.
Farsz: Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pomidory, chwilę poddusić i doprawić przyprawą uniwersalną do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Brokuły ugotować w posolonej wodzie na pół-miękko. Ogórki pokroić w drobną kostkę, jajka pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce.
Na cieście rozsmarować sos pomidorowo-cebulowy, na nim ułożyć jajka, posolić  i popieprzyć. Między krążkami jajek ułożyć różyczki brokuł, całość posypać ogórkiem i na koniec serem.
Piec przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz