czwartek, 18 kwietnia 2013

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO




Kolejny rewelacyjny przepis Nigelli Lawson, który podpatrzyłam w jej programie telewizyjnym. Placuszki takie często jadamy na śniadania lub gdy najdzie nas ochota na szybkie małe co nieco. Nie wymagają zbyt wiele pracy, są lekkie i pyszne. Z tej porcji wychodzi ok. 15 placków. Polecam!

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 białek
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Serek, mleko, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Grudki serka mogą pozostać nieroztarte.
Białka ubijamy na pół-sztywno i łączymy z resztą masy.
Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Jeśli się nam nie udaje można podlać odrobiną oleju. Sygnałem do przewrócenia na drugą stronę są pęcherzyki powietrza ukazujące się na powierzchni placków.
Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.

3 komentarze:

  1. bardzo pyszne :):):) polecam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. na ile placuszków starczy ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w treści postu powyżej - z tej porcji wychodzi ok.15 placuszków. Powodzenia!

      Usuń