piątek, 12 kwietnia 2013

SIEKANE KOTLETY




Bardzo ciekawy pomysł na pierś z kurczaka. Mięsko w tych kotletach jest mięciutkie i aromatyczne, z mocno wyczuwalnym czosnkiem. Jego ilość możemy sobie regulować w zależności od upodobań. Z tej porcji wychodzi ok. 12-14 kotletów. Polecam!

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 płaskie łyżki przyprawy typu Vegeta
  • olej do smażenia

Mięso kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i 1 płaską łyżką Vegety. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Jajka, majonez, mąkę i łyżkę Vegety mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy do mięsa i mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy masę mięsną formując niewielkie kotlety. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Podajemy do ziemniaków i surówki.

Przepis pochodzi z gazetki „Przyślij przepis”. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz