wtorek, 16 kwietnia 2013

SCHAB PO FRANCUSKU Z PIECZARKAMI




Pyszne, mięciutkie mięsko w sosie pieczarkowym. Jestem pewna, że zaskoczy niejednego wielbiciela schabowego z panierką. Dla podkreślenia smaku do sosu można dodać łyżkę przecieru pomidorowego, podlać mięso winem lub sokiem ananasowym. Jednym słowem, za każdym razem możemy mieć trochę inne danie. Polecam!

  • 6 plastrów schabu
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ½ szkl. mleka
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • tymianek
  • sól, pieprz

Mięso lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła. Przekładamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa i dodajemy do garnka z mięsem.
Pieczarki kroimy w plasterki, lekko odparowujemy na suchej patelni, po czym podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do garnka z mięsem.
Całość przyprawiamy tymiankiem i Vegetą, dodajemy szklankę wody i dusimy pod pokrywą szybkowarową 10 min na poziomie turbo lub w zwykłym garnku ok. 30 min.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka. Łyżkę mąki rozprowadzamy w pół szklanki mleka i zagęszczamy sos z pieczarkami pozostały w garnku. Chwilę gotujemy. W razie potrzeby można dolać wody. Mięso wkładamy do sosu i razem podgrzewamy.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z gazetki „Przyślij przepis”.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz