środa, 17 kwietnia 2013

ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM




Nasza ulubiona pieczarkowa! Niezwykle prosty przepis, do wykonania w zaledwie pół godziny. Zajada się nią nawet córka, która twierdzi że nie lubi pieczarek.

  • 40 dag pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 3 podłużne serki topione o smaku śmietankowym
  • 1 cebula
  • makaron nitki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej
Pieczarki i marchewki ścieramy na dużych oczach tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do 1 ½ litra wody wrzucamy serki topione i gotujemy aż się rozpuszczą.
Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pieczarki, marchewkę i cebulę. Razem z połową posiekanej natki pietruszki dodajemy do wody z serkami i gotujemy przez kilka minut do miękkości marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę pietruszki.
Makaron nitki gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą.

Przepis znalazłam w gazetce „Przyślij przepis” z 2007 roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz