sobota, 6 kwietnia 2013

PIZZA ZIEMNIACZANA




Pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację z produktów, które zwykle są w każdej lodówce. Placki ziemniaczane uwielbiamy, więc byłam bardzo ciekawa tego pomysłu. I nie zawiodłam się, bo bardzo nam smakowało! W oryginalnym przepisie były jeszcze pieczarki, ale mi ich nie brakowało.

  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej
  • 3-4 plastry żółtego sera
  • 100 g dowolnej wędliny
  • ½ papryki świeżej lub konserwowej

Ziemniaka oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jajkiem i mąką, dodać przyprawy do smaku. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć placek o grubości ok. 1 cm. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min.
Wędlinę i paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
Gdy placek się zarumieni, odwrócić go na drugą stronę a na wierzchu ułożyć wędlinę, paprykę i plastry sera. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż ser się roztopi. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.

Przepis z gazetki „Przyślij przepis”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz