Nie wyobrażam sobie ogrodu bez czarnych porzeczek. Są często
niedoceniane przez swój specyficzny smak na surowo, a powinniśmy je jadać
chociażby ze względu na dużą zawartość witaminy C. Redukują też cholesterol i
obniżają poziom cukru we krwi. Co roku robię z nich duże ilości soków i dżemów
na zimę, a w sezonie dodaję do ciast. Ten orzeźwiający serniczek na zimno
świetnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. Polecam!
- 200 g herbatników czekoladowych
- 50 g masła
- 1 kg mielonego twarogu
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka czarnej porzeczki
- 2 łyżki żelatyny
- 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
Spód:
Herbatniki mielimy w malakserze lub bardzo drobno kruszymy. Masło roztapiamy i
mieszamy z herbatnikami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy
dno tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowo-porzeczkowa:
Czarne porzeczki obrywamy z gałązek, płuczemy i przecieramy przez gęste sito
lub rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy i miksujemy z cukrem pudrem. Cały
czas miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu. Masę dzielimy mniej
więcej na połowę i do pierwszej części dodajemy przetarte porzeczki. 1 łyżkę
żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Lekko studzimy i wlewamy do
masy porzeczkowej. Miksujemy i wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do
lodówki. W tym czasie drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej
wody. Lekko studzimy i wlewamy do jasnej masy serowej. Miksujemy i wylewamy na
stężałą warstwę porzeczkową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki
przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tężejące wylewamy na górę
sernika. Ciasto przechowujemy w lodówce.
apetyczne ciacho! lubię takie
OdpowiedzUsuńładnie wygląda, wypróbuję w weekend. A fajne przepisy na letnie i lekkie ciasta często biorę ze strony https://przyjazny-dietetyk.pl/zdrowe-przepisy. Mogę polecć, bo mi jako kulinarnemu beztalenciu zawsze wychodzą i zawsze smakują :)
OdpowiedzUsuń