Naturalny, domowy dżem z wiśni robię każdego lata. Lubię
kiedy nie jest zbyt słodki, bo często używam go dla przełamania słodyczy w
ciastach i tortach. Na 3 kg wiśni daję wówczas tylko 1 kg cukru. W wersji na
kanapki, do gofrów i naleśników, oraz jeśli chcemy aby smakował dzieciom,
lepiej dodać po 500 g cukru na kilogram owoców.
Składniki na 6
słoików o pojemności 250 ml:
- 3 kg wiśni
- 1 – 1,5 kg cukru
- sok z ½ cytryny
Wiśnie myjemy, pestkujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy
na 2 – 3 godziny, aby puściły sok. W szerokim garnku z grubym dnem stawiamy na
ogniu i gotujemy ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia
i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy kolejne 30 – 60 minut,
bardzo często mieszając i dodając w międzyczasie sok z cytryny, do momentu uzyskania
pożądanej gęstości dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając
ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie
pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio
gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk.
Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz