Aby uszlachetnić konfiturę z czarnej porzeczki dodałam do
niej wiórków kokosowych. Zyskała na smaku i aromacie, a ja otrzymałam w ten
sposób oryginalną, gęsta konfiturę do nadziewania pączków i rogalików. Wypieki
z jej udziałem smakują wybornie, więc już nie wyobrażam sobie mojej zimowej
spiżarni bez jej obecności.
Składniki na 6 – 7
słoików o pojemności 250 ml:
- 2 kg czarnych porzeczek
- 20 dag wiórków kokosowych
- 800 g cukru
Porzeczki obrywamy z gałązek, płuczemy i przekładamy do
garnka z grubym dnem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera częściowo
je rozgniatamy, aby puściły sok. Zasypujemy cukrem i od czasu do czasu
mieszając, aby nie przywarły do dna, gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Po
tym czasie wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i ponownie zagotowujemy.
Gorącą konfiturą napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i na 30
minut odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym i
ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz