Uwielbiam czerwone porzeczki w wypiekach i deserach, więc
zapraszam na moją kolejną propozycję z tymi pysznymi i zdrowymi owocami. Delicja
porzeczkowa jest ciastem bardzo łatwym i szybkim, a smakuje jak owocowe ptasie
mleczko. Orzeźwiający, kwaskowaty smak porzeczki zbilansowałam słodkim
serkiem waniliowym i mlekiem w proszku.
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 750 g czerwonej porzeczki
- 750 ml waniliowego serka homogenizowanego
- 3 łyżki żelatyny
- ½ szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 250 g waniliowego serka homogenizowanego
- ok. 20 sztuk herbatników kakaowych
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę
ziemniaczaną, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Puszystą masę
przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.
Pianka porzeczkowa: Porzeczki obrywamy z gałązek,
płuczemy i blendujemy na mus. Otrzymany mus przecieramy przez gęste sito, aby oddzielić pestki. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a kiedy napęcznieje dolewamy ¼
szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i mieszamy z musem porzeczkowym, a następnie chłodzimy do
momentu gdy masa zacznie lekko tężeć. Serek waniliowy miksujemy z przesianym
cukrem pudrem. Dodajemy tężejący, ale wciąż płynny mus porzeczkowy. Miksujemy.
Krem biały: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na
jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko w proszku i serek. Miksujemy do
połączenia się składników.
Wykonanie: Na wystudzony biszkopt wylewamy piankę
porzeczkową. Układamy warstwę kakaowych herbatników, jeden obok drugiego. Na
herbatniki wykładamy biały krem. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Wstawiamy
do lodówki na minimum 3 godziny.
Wspaniałe ciasto, prezentuje się niczym z cukierni :)
OdpowiedzUsuń