Przepis na tą szybką i prostą sałatkę dostałam od siostry,
która przygotowuje ja niemal na każdą imprezę. Jest lekka i pyszna, z
dominującym smakiem ogórka i koperku. Zwykle jako pierwsza znika ze stołu.
- 250 g makaronu w kształcie ryżu
- 2 ogórki szklarniowe
- 30 dag szynki konserwowej
- puszka kukurydzy konserwowej
- pęczek koperku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i
przelewamy zimną wodą, aby zapobiec sklejaniu. Do makaronu dodajemy pokrojone w
kostkę ogórki i szynkę, odsączoną kukurydze oraz drobno posiekany koperek.
Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Moja mama często robi sobie taką sałatkę, tylko bez koperku i ją po prostu uwielbia. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Zawsze jak do niej jadę, a ona ma tę sałatkę zrobioną, to mnie nią częstuje :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń