wtorek, 1 sierpnia 2017

SERNIK NA HERBATNIKACH




Duży, rodzinny sernik na herbatnikach z błyszczącą polewą czekoladową. Kremowy i delikatnie puszysty, z nutą aromatycznej wanilii. Inspirowałam się starym przepisem na sernik z mlekiem w proszku i śmietanką. W piekarniku nieznacznie rośnie i może delikatnie popękać, ale podczas studzenia jego powierzchnia się wyrównuje. A smakuje po prostu rewelacyjnie!

Składniki na formę o wymiarach 23 x 38 cm:

  • 20 – 25 sztuk herbatników maślanych
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
Polewa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Blaszkę o wymiarach 23 x 38 cm lub o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Jajka krótko miksujemy z cukrem, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, mleko w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy i pastę lub ziarenka wanilii. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki. Pieczmy 60 – 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu), do momentu aż środek ciasta się zetnie i delikatnie przyrumieni. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa: Składniki polewy umieścić w małym rondelku i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystko się rozpuści i połączy, tworząc gładką i lśniącą polewę. Nie gotować! Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta.

3 komentarze: