Duży, rodzinny sernik na herbatnikach z błyszczącą polewą
czekoladową. Kremowy i delikatnie puszysty, z nutą aromatycznej wanilii.
Inspirowałam się starym przepisem na sernik z mlekiem w proszku i śmietanką. W
piekarniku nieznacznie rośnie i może delikatnie popękać, ale podczas studzenia
jego powierzchnia się wyrównuje. A smakuje po prostu rewelacyjnie!
Składniki na formę o wymiarach 23 x 38 cm:
- 20 – 25 sztuk herbatników maślanych
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 8 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 800 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 125 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
Blaszkę o wymiarach 23 x 38 cm lub o podobnych wymiarach
wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, jeden obok
drugiego.
Jajka krótko miksujemy z cukrem, a następnie cały czas
miksując stopniowo dodajemy twaróg, mleko w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek
budyniowy i pastę lub ziarenka wanilii. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,
dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki.
Pieczmy 60 – 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C (bez
termoobiegu), do momentu aż środek ciasta się zetnie i delikatnie przyrumieni.
Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Polewa: Składniki polewy umieścić w małym rondelku i
mieszając podgrzewać do momentu aż wszystko się rozpuści i połączy, tworząc
gładką i lśniącą polewę. Nie gotować! Lekko przestudzić i posmarować wierzch
ciasta.
Mmm, sernikowe marzenie... :)
OdpowiedzUsuńPiękny, zjadłam chętnie 😉
OdpowiedzUsuńPycha robię taki sam, tylko dodaje jeszcze serka mascarpone.
OdpowiedzUsuń