Latem największe powodzenie mają ciasta lekkie i
orzeźwiające. Idealna jest więc piankowa kremówka z dużą ilością soku z
cytryny. Przygotowałam ją na tradycyjnym biszkopcie, jednak w upalne dni można
się obyć bez piekarnika i położyć na spodzie herbatniki lub biszkopty.
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1 litr wody
- 1 szklanka cukru
- sok z 2 cytryn
- 200 g masła
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- ok. 20 herbatników maślanych
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- cukrowa posypka w kolorze żółtym (można pominąć)
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę. Cały czas miksując stopniowo
dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy i
delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach
22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.
Masa budyniowa: Proszek budyniowy mieszamy w 1
szklance wody. Pozostałą wodę zagotujemy z cukrem i energicznie mieszając
wlewamy rozrobione budynie. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy do
zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy posiekane
masło oraz sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepły
budyń wylewamy na biszkopt w blaszce. Powierzchnię wyrównujemy i odstawiamy do
przestudzenia.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej
ilości gorącej wody i lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier puder i sok z cytryny do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Masę
wykładamy na zimną masę budyniową. Na górze układamy herbatniki, jeden obok
drugiego i smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Do
dekoracji możemy użyć dodatkowo żółtej posypki cukrowej. Ciasto wstawiamy na
kilka godzin do lodówki.
Inspiracja: Ciasto cytrusek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz