wtorek, 26 sierpnia 2014

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZOWĄ PIANKĄ



Końcówka lata jak co roku obfituje w pyszne, dorodne śliwki, więc spora ich część trafia oczywiście do ciast. Soczystą masę śliwkową umieściłam tym razem między warstwą kruchego ciasta, a dekoracyjną, bezową pianką. Smakuje idealnie, a najlepsze jest drugiego i trzeciego dnia, kiedy nabierze odpowiedniej kruchości. Gorąco polecam!

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śliwkowa:
  • 1 kg śliwek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Bezowa pianka:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i na 30 minut lub dłużej wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wylepiamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej bułką tartą o wymiarach mniej więcej 20 x 25 cm. Ciasto wkładamy na 15 minut do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1800C. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Masa śliwkowa: Śliwki myjemy i pestkujemy. Mieszamy z cukrem i proszkiem budyniowym, a następnie miksujemy przy pomocy blendera na mus. Masę gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez ok. 5 minut. Studzimy i wykładamy na podpieczony spód ciasta.

Bezowa pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskamy na masie śliwkowej dekoracyjną kratkę. Ciasto pieczemy przez 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C.

3 komentarze:

  1. Witam!
    Czy można ciasto kruche zastąpić biszkoptem? Czy też może masa śliwkowa będzie za ciężka?
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt zrobiłabym pod masę śliwkową, której nie trzeba piec. Np. mus śliwkowy wymieszany z bitą śmietaną lub jogurtem i połączony z żelatyną. Podobne ciasta z innymi owocami są na blogu, więc można się nimi inspirować (w zakładce po lewej stronie "Ciasta - na biszkopcie"). W tym przypadku zdecydowanie polecam ciasto kruche. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Świetne ciasto, pychotka. Porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń