wtorek, 12 sierpnia 2014

DROŻDŻÓWKI Z MUSEM Z JABŁEK, BANANA I BIAŁEJ CZEKOLADY




Pyszne, mięciutkie drożdżóweczki z oryginalnym musem z jabłek, banana i białej czekolady. Świetne do zabrania w drogę, na wycieczkę, do szkoły czy do pracy. Do ciasta drożdżowego dodałam gęstego jogurtu naturalnego, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość i wilgotność. Gorąco polecam!

Składniki na 16 drożdżówek:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 żółtka
  • 30 g świeżych drożdży
Mus:
  • 800 g jabłek (np. papierówek)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 biała czekolada (100 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do posmarowania:
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. W  misce łączymy przesianą mąkę, jogurt, masło, żółtka i podrośnięte drożdże. Ciasto starannie zagniatamy (będzie dość luźne i lepkie – takie ma być), formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby się dobrze schłodziło. 

Mus: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wkładamy do garnka z grubym dnem, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu, mieszając do momentu aż rozgotują się na mus. Dodajemy banana rozgniecionego widelcem i połamaną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. 

Wykonanie: Schłodzone, wyrośnięte ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy je na 2 równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o grubości ok. 3-4 mm. Z koła wycinamy 8 równych trójkącików. Na ich szerszej części wykładamy 1 łyżkę musu i starannie zwijamy tworząc długi rogaliki, którego końce zaginamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) na ok. 20 – 25 min. Drożdżówki powinny się ładnie zarumienić. Studzimy na kratce.


Jedz polskie jabłka

3 komentarze:

  1. cudowne te drożdżówki, i jakie świetne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, mogłabym sobie teraz taką drożdżóweczkę zjeść... :)

    OdpowiedzUsuń