niedziela, 19 grudnia 2021

KRUCHE PIERNICZKI

 

 

Dobrych przepisów na pierniczki nigdy za wiele. Pierniczki z tego przepisu nie muszą długo leżakować, są dobre już po dwóch, trzech dniach (a jak dla mnie to nawet tuż po upieczeniu), choć jeśli ktoś lubi naprawdę mocno kruche i miękkie powinien odczekać co najmniej tydzień.

Składniki na ok. 80 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g płynnego miodu
  • 150 g masła 82%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ewent. 1 łyżka słodkiej śmietany

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i miód. Podgrzewamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Po przestudzeniu do masy dodajemy żółtka, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i zagniatamy zwarte i sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżkę słodkiej śmietanki. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i przez ok. 1 godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje, które rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 5 mm. Foremkami wycinamy świąteczne kształty i układamy je na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy po 9 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C (lub do 1600C- 1700C z termoobiegiem). Studzimy.

Lukier: Cukier puder rozcieramy do gładkości z 2 – 3 łyżkami gorącej wody. Przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką do pisania i dekorujemy pierniczki wg własnej fantazji.

3 komentarze:

  1. świetny przepis, dziś zrobiłam i wyszło od razu idealnie , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z ciekawości i mega dobre wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis na pyszne pierniczki do wieczornego filmu

    OdpowiedzUsuń