Dziś polecam przepis na ciasto świąteczne – nieco pracochłonne, ale bardzo eleganckie, i co najważniejsze, niezwykle smaczne. Można je wykonać dwa, a nawet trzy dni przed świętami, bo z każdym kolejnym dniem jest smaczniejsze. W wersji na skróty można użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika (ok. 800 ml) oraz masy makowej z puszki (ok. 600-700 g).
Składniki na blaszkę 24x24 cm
Kruche ciasto:- 2 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g maku
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 białka + szczypta soli
- pół szklanki posiekanych bakalii
- 700 g mielonego twarogu
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru
- 1 galaretka (pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa)
- 100 g masła
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki żelatyny
Kruche ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę. Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto i dzielimy je na połowę. Dwie blaszki o tych samych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy ciastem. Gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Następnie pieczemy pierwszy spód ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, na gotowo, a drugi podpiekamy w tej samej temperaturze ok. 10 minut.
Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Masło z miodem topimy w rondelku. Dodajemy bakalie, podgrzewamy razem ok. 2 minut i całość przekładamy do maku. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną, lśniącą pianę i delikatnie łączymy z makiem. Masę wykładamy na podpieczony spód kruchego ciasta.
Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, roztopione i przestudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na warstwę makową. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawimy w nim ciasto do przestudzenia.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy cukier i dusimy na patelni do czasu aż zaczną się rozpadać. Wsypujemy sypką galaretkę i energicznie mieszając podgrzewamy jeszcze tylko tyle, aby dobrze się rozpuściła. Studzimy do temperatury pokojowej i wykładamy na upieczone ciasto. Powierzchnię wyrównujemy i na górze układamy pierwszy upieczony kruchy spód, delikatnie go dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej.
Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z łyżką wody. Dodajemy cukier, kakao i żelatynę. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki się połączą tworząc gładką, aksamitną polewę. Nie dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta.
Fajne ciacho. Coś dla smakoszy i serników i jabłeczników. :)
OdpowiedzUsuńMasa makowa:
OdpowiedzUsuń6 jajek
25 dkg maku
20 dkg cukru
4 łyżki mąki
bakalie
1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
60 dkg sera białego
1/2 kostki masła
20 dkg cukru pudru
6 jajek
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
1/2 łyżki mąki pszennej
Polewa:
dowolna :-) Ja rozpuszczam po prostu czekolade i już.
Mak: cukier utrzeć z żółtkami. Dodać sparzony i zmielony dwa razy mak oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie. Na końcu dać ubitą pianę z
białek. Ser: utrzeć cukier z masłem. Dodać zółtka, ser, mąki i ubite białka
Blachę wyłożyć papierem i posmarować ją tłuszczem. Na blachę dać mak i na to
ser. Upiec. Polać polewą. Jeść ;-)