niedziela, 5 grudnia 2021

SEROWIEC Z MAKIEM I JABŁKAMI

 

 

Dziś polecam przepis na ciasto świąteczne – nieco pracochłonne, ale bardzo eleganckie, i co najważniejsze, niezwykle smaczne.  Można je wykonać dwa, a nawet trzy dni przed świętami, bo z każdym kolejnym dniem jest smaczniejsze.  W wersji na skróty można użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika (ok. 800 ml) oraz masy makowej z puszki (ok. 600-700 g).

Składniki na blaszkę 24x24 cm

Kruche ciasto:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 białka + szczypta soli
  • pół szklanki posiekanych bakalii
Masa serowa:
  • 700 g mielonego twarogu
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 1 galaretka (pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa)
Polewa:
  • 100 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki żelatyny

Kruche ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę. Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto i dzielimy je na połowę. Dwie blaszki o tych samych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy ciastem. Gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Następnie pieczemy pierwszy spód ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, na gotowo, a drugi podpiekamy w tej samej temperaturze ok. 10 minut.

Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Masło z miodem topimy w rondelku. Dodajemy bakalie, podgrzewamy razem ok. 2 minut i całość przekładamy do maku. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną, lśniącą pianę i delikatnie łączymy z makiem. Masę wykładamy na podpieczony spód kruchego ciasta.

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, roztopione i przestudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na warstwę makową. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawimy w nim ciasto do przestudzenia.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy cukier i dusimy na patelni do czasu aż zaczną się rozpadać. Wsypujemy sypką galaretkę i energicznie mieszając podgrzewamy jeszcze tylko tyle, aby dobrze się rozpuściła. Studzimy do temperatury pokojowej i wykładamy na upieczone ciasto. Powierzchnię wyrównujemy i na górze układamy pierwszy upieczony kruchy spód, delikatnie go dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej.

Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z łyżką wody. Dodajemy cukier, kakao i żelatynę. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki się połączą tworząc gładką, aksamitną polewę. Nie dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta.

2 komentarze:

  1. Fajne ciacho. Coś dla smakoszy i serników i jabłeczników. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa makowa:
    6 jajek
    25 dkg maku
    20 dkg cukru
    4 łyżki mąki
    bakalie
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    60 dkg sera białego
    1/2 kostki masła
    20 dkg cukru pudru
    6 jajek
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
    1/2 łyżki mąki pszennej
    Polewa:
    dowolna :-) Ja rozpuszczam po prostu czekolade i już.


    Mak: cukier utrzeć z żółtkami. Dodać sparzony i zmielony dwa razy mak oraz mąkę
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie. Na końcu dać ubitą pianę z
    białek. Ser: utrzeć cukier z masłem. Dodać zółtka, ser, mąki i ubite białka
    Blachę wyłożyć papierem i posmarować ją tłuszczem. Na blachę dać mak i na to
    ser. Upiec. Polać polewą. Jeść ;-)

    OdpowiedzUsuń