Dobrych przepisów na pierniczki nigdy za wiele. Pierniczki z tego przepisu nie muszą długo leżakować, są dobre już po dwóch, trzech dniach (a jak dla mnie to nawet tuż po upieczeniu), choć jeśli ktoś lubi naprawdę mocno kruche i miękkie powinien odczekać co najmniej tydzień.
Składniki na ok. 80 sztuk:- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 125 g płynnego miodu
- 150 g masła 82%
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ewent. 1 łyżka słodkiej śmietany
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki gorącej wody
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i miód. Podgrzewamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Po przestudzeniu do masy dodajemy żółtka, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i zagniatamy zwarte i sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżkę słodkiej śmietanki. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i przez ok. 1 godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje, które rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 5 mm. Foremkami wycinamy świąteczne kształty i układamy je na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy po 9 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C (lub do 1600C- 1700C z termoobiegiem). Studzimy.
Lukier: Cukier puder rozcieramy do gładkości z 2 – 3 łyżkami gorącej wody. Przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką do pisania i dekorujemy pierniczki wg własnej fantazji.
świetny przepis, dziś zrobiłam i wyszło od razu idealnie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam z ciekawości i mega dobre wyszło :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pyszne pierniczki do wieczornego filmu
OdpowiedzUsuń