Góra lodowa niezmiennie zachwyca. Jakiś czas temu robiłam wersję na cieście biszkoptowym (tutaj), a tym razem poszłam na skróty i użyłam gotowych herbatników. Obie wersje nam smakowały;)
Składniki na blaszkę 22 x 36 cm:- ok. 300 g kakaowych herbatników
- ok. 200 g okrągłych biszkoptów
Krem:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 4 żółtka
- 250 g masła
Polewa:
- 250 g mleka w proszku
- ½ szklanki cukru
- 150 ml wody
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
Do nasączenia:
- 150 ml mocnej kawy
Krem: Szklankę mleka miksujemy z żółtkami, cukrem, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę. Zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu.
Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, jeden przy drugim. Wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i układamy drugą warstwę herbatników. Wykładamy resztę kremu i wyrównujemy powierzchnię. Biszkopty kroimy na pół i miejscem przecięcia zanurzamy na 1 sekundę w naparze kawy, a następnie delikatnie wciskamy je do kremu, pionowo, w niewielkich odstępach, tak aby były w nim zanurzone na ok. 1 cm.
Polewa: Masło roztapiamy, dodajemy wodę i cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy mleko w proszku. Miksujemy do połączenia. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. Wciąż ciepłą polewę wylewamy cienkimi strużkami - najpierw ciemną, a następnie jasną. Najlepiej robić to przy pomocy rękawa cukierniczego. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną od kremu.
Inspiracja: Moje wypieki
przepis bardzo mnie zaciekawił, wypróbuję go z pewnością:)
OdpowiedzUsuń