Smak lata to owoce na kruchym cieście. Niezawodne, szybkie i
proste, zawsze się udają. Kwaskowaty agrest na słodkim budyniu pod
migdałową kruszonką to jedno z moich ulubionych lipcowych połączeń!
- 4 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 900 ml mleka
- 9 łyżek cukru
- ½ szklanki płatków migdałowych
- 1 cukier waniliowy
- 500 g agrestu
- cukier puder do oprószenia
Z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia
zagniatamy kruche ciasto. ¼ część ciasta odkładamy, dodajemy cukier waniliowy i
płatki migdałowe. Mieszamy do uzyskania sypkiej kruszonki i odstawiamy do
lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Pozostałym ciastem
wylepiamy dno blaszki o wym. 22 x 36 cm lub podobnej wyłożonej papierem do
pieczenia. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C.
W tym czasie zagotowujemy 500 ml mleka, wlewamy budyń wymieszany
z pozostałym mlekiem i cukrem. Mieszając gotujemy przez 2 minuty, do
zgęstnienia. Ciepły budyń rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.
Oczyszczony i umyty agrest równomiernie rozsypujemy na
budyniu. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką migdałową. Pieczemy 50 – 55
minut w 1800C. Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Bardzo lubię kruche ciasto z budyniem, a w szczególności z rabarbarem. Przerobiłam je też z jabłkami, truskawkami czy śliwkami, ale jakoś nigdy nie przyszedł mi do głowy agrest:) Chyba jeszcze na końcówkę agrestu się załapię i spróbuję ciasto w takiej wersji:)
OdpowiedzUsuń