niedziela, 28 czerwca 2020

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM I KALAREPĄ




Lubimy kalarepę w każdej postaci. Póki jest młoda i soczysta chrupiemy ją na surowo, a kolejne sztuki lądują w prostej zapiekance. Makaron wymieszany z sosem mięsno-pomidorowym z wyczuwalnymi kawałkami kalarepy bardzo wszystkim smakuje. W piekarniku trzymamy go tylko tyle, aby ser się przyrumienił.

  • 300 g makaronu, np. świderki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 młode kalarepy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • olej

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy.

Kalarepę cienko obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso i kalarepę. Podsmażamy, często mieszając, aż mięso zacznie się rumienić, a kalarepa zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut na małym ogniu. Wsypujemy makaron i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, mieszamy ze śmietanką i polewamy wierzch zapiekanki.

Zapiekamy bez przykrycia 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. 

3 komentarze:

  1. Przepis jest genialny :)) zrobiłam na weekend to mąż był pod wrażeniem ze tak gotuję:)) ale nie zdradziłam że przepis wzięłam z bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! W podobny sposób robię też zapiekankę z cukinią, którą również gorąco polecam;)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, a z kalarepą chyba jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń