Czekoladowe cudo z czereśniami i nutą cynamonu, które dziś polecam,
jest idealnym dodatkiem do gofrów i naleśników. Pyszne i aromatyczne, smakuje tym bardziej, że
własnoręcznie przygotowane!
- 3 kg czereśni
- 600 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Czereśnie wypestkować, zasypać cukrem i odstawić na kilka
godzin (najlepiej na całą noc), aby puściły sok. Po tym czasie postawić na
ogniu i gotować ok. 1,5 – 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Kiedy
czereśnie odparują, zmniejszając objętość niemal o połowę, szklankę dżemu
odlewamy i mieszamy z kakao i cynamonem. Wlewamy do garnka razem z rozpuszczoną
czekoladą. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Gorący dżem czekoladowy
przelewamy do wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Po
przestudzeniu wszystkie denka od pokrywek powinny być wklęsłe.
Mmm takie czekoladowe smarowidło + chałka... petarda :)
OdpowiedzUsuńCzereśniowy dżem jest pyszny, tylko trudno go znaleźć w sklepach.
OdpowiedzUsuńDlatego właśnie trzeba go zrobić samemu ;)
UsuńRobiłam kiedyś bez cynamonu, ale w tym roku wypróbuję w ten sposób. :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam tylko czekośliwkę, ten też kusi. :)
OdpowiedzUsuń