sobota, 11 lipca 2020

CZEKODŻEM CZEREŚNIOWY




Czekoladowe cudo z czereśniami i nutą cynamonu, które dziś polecam, jest idealnym dodatkiem do gofrów i naleśników.  Pyszne i aromatyczne, smakuje tym bardziej, że własnoręcznie przygotowane! 

Składniki na 7 słoików:
  • 3 kg czereśni
  • 600 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

Czereśnie wypestkować, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby puściły sok. Po tym czasie postawić na ogniu i gotować ok. 1,5 – 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Kiedy czereśnie odparują, zmniejszając objętość niemal o połowę, szklankę dżemu odlewamy i mieszamy z kakao i cynamonem. Wlewamy do garnka razem z rozpuszczoną czekoladą. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Gorący dżem czekoladowy przelewamy do wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Po przestudzeniu wszystkie denka od pokrywek powinny być wklęsłe. 


5 komentarzy:

  1. Mmm takie czekoladowe smarowidło + chałka... petarda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czereśniowy dżem jest pyszny, tylko trudno go znaleźć w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś bez cynamonu, ale w tym roku wypróbuję w ten sposób. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory robiłam tylko czekośliwkę, ten też kusi. :)

    OdpowiedzUsuń