Uwielbiamy domowe wafelki, a te o smaku kokosowo-czekoladowym to nasz zdecydowany faworyt. Do ich krojenia używam dużego, ostrego noża!
Masa czekoladowa:
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru
- 150 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 150 g mleka w proszku
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru
- 100 ml mleka
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g mleka w proszku
- 4 arkusze kwadratowych wafli
Masa czekoladowa: Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i kakao. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok 2 – 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiego kremu.
Masa kokosowa: Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i wiórki kokosowe. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do połączenia się składników.
Wykonanie: Pierwszy wafel układamy na dużej desce do krojenia i smarujemy połową wciąż ciepłej masy kakaowej. Przykrywamy drugim waflem i rozsmarowujemy na nim ciepłą masę kokosową. Układamy trzeci wafel, smarujemy go pozostałą masą kakaową i dociskamy czwartym waflem. Od góry układamy drugą deskę do krojenia, obciążamy czymś ciężkim i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki.
Uwielbiam wafelki do kawy
OdpowiedzUsuń