czwartek, 9 stycznia 2020

CHAŁWINEK Z WISIENKĄ - CIASTO IMPREZOWE




Ciasta z chałwą na każdej imprezie cieszą się dużą popularności, więc chętnie wymyślam ich nowe kombinacje. Krem chałwowy w połączeniu z wiśniami w galaretce to strzał w dziesiątkę. Warstwy przełożyłam dodatkowo biszkoptami nasączonymi ponczem z kawy i kompotu z wiśni, ale w opcji dla dorosłych kompot można zamienić na alkohol, który podkręci doznania smakowe. Ciasto dobrze się kroi zachowując formę i pięknie wygląda, więc sprawdzi się na każdej uroczystości.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
Masa chałwowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 300 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoik wiśni drylowanych w kompocie
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 30 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • 30 g gorzkiej czekolady

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy o wym. 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Masa chałwowa: Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż cała chałwa rozpuści się w śmietanie. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietanę z chałwą ubijamy przez kilka minut mikserem, do momentu aż nabierze aksamitnej gładkości. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy i wciąż płynną wlewamy do masy chałwowej. 

Wykonanie: Wiśnie odsączamy z kompotu. Odmierzamy 250 ml kompotu, dodajemy 250 ml wody, zagotowujemy i zalewamy galaretkę. Mieszamy aż się rozpuści i studzimy. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody. Studzimy i dodajemy 100 ml kompotu z wiśni (jeśli nie zostało, można pominąć lub zastąpić np. alkoholem). Niewielką ilością ponczu nasączamy biszkopt w blaszce. Wykładamy masę chałwową, a na niej układamy podłużne biszkopty delikatnie nasączone pozostałym ponczem z kawy i kompotu. We wgłębieniach między biszkoptami układamy wiśnie. Całość zalewamy zaczynającą tężeć galaretką i wstawiamy do lodówki do jej całkowitego stężenia. 

Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Wykładamy na stężałą galaretkę i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Posypujemy czekoladą i chałwą startymi na dużych oczkach tarki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

  1. idealne ciacho na karnawał!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój smak...zrobię to ciacho dla wnuczek już wkrótce Dzień Babci,ale będzie pysznie! Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń