Ciasta z chałwą na każdej imprezie cieszą się dużą
popularności, więc chętnie wymyślam ich nowe kombinacje. Krem chałwowy w
połączeniu z wiśniami w galaretce to strzał w dziesiątkę. Warstwy przełożyłam
dodatkowo biszkoptami nasączonymi ponczem z kawy i kompotu z wiśni, ale w opcji
dla dorosłych kompot można zamienić na alkohol, który podkręci doznania
smakowe. Ciasto dobrze się kroi zachowując formę i pięknie wygląda, więc
sprawdzi się na każdej uroczystości.
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 300 g chałwy waniliowo-kakaowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 słoik wiśni drylowanych w kompocie
- 1 galaretka wiśniowa
- 30 g chałwy waniliowo-kakaowej
- 30 g gorzkiej czekolady
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy
szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy o wym. 22 x 26
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Studzimy w formie.
Masa chałwowa: Śmietanę kremówkę przelewamy do
rondelka, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas
mieszając, do momentu aż cała chałwa rozpuści się w śmietanie. Studzimy i
wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną
śmietanę z chałwą ubijamy przez kilka minut mikserem, do momentu aż nabierze
aksamitnej gładkości. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy i
wciąż płynną wlewamy do masy chałwowej.
Wykonanie: Wiśnie odsączamy z kompotu. Odmierzamy 250
ml kompotu, dodajemy 250 ml wody, zagotowujemy i zalewamy galaretkę. Mieszamy aż
się rozpuści i studzimy. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej
wody. Studzimy i dodajemy 100 ml kompotu z wiśni (jeśli nie zostało, można
pominąć lub zastąpić np. alkoholem). Niewielką ilością ponczu nasączamy
biszkopt w blaszce. Wykładamy masę chałwową, a na niej układamy podłużne
biszkopty delikatnie nasączone pozostałym ponczem z kawy i kompotu. We
wgłębieniach między biszkoptami układamy wiśnie. Całość zalewamy zaczynającą
tężeć galaretką i wstawiamy do lodówki do jej całkowitego stężenia.
Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w
niewielkiej ilości gorącej wody. Wykładamy na stężałą galaretkę i równo
rozprowadzamy po całej powierzchni. Posypujemy czekoladą i chałwą startymi na
dużych oczkach tarki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
idealne ciacho na karnawał!
OdpowiedzUsuńMój smak...zrobię to ciacho dla wnuczek już wkrótce Dzień Babci,ale będzie pysznie! Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń