Rozkosznie słodkie ciasto z prażonymi orzeszkami w
czekoladzie. Odrobinę pracochłonne i raczej nie tanie, ale za to bez pieczenia.
Zrobiło już furorę na niejednej imprezie. Najlepsze jest kiedy herbatniki nieco zmiękną od kremu, więc najlepiej podawać je na drugi dzień od zrobienia. Polecam je zwłaszcza na szczególne okazje!
- 300 - 400 g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej (400g)
- 200 g masła
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki cukru
- 300 g mleka w proszku (niegranulowane)
- 150 g orzeszków ziemnych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i studzimy.
Miękkie masło miksujemy do uzyskania gładkiej, jasnej masy.
Wciąż miksując dodajemy naprzemiennie po 1 łyżce mleka w proszku i łyżce
przestudzonego mleka z cukrem, do wyczerpania składników. Połowę masy mlecznej
wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Następnie wykładamy masę krówkową z puszki. Jeśli jest zbyt twarda, można ją
delikatnie podgrzać w mikrofali (po przełożeniu do szklanej miseczki). Na masie
krówkowej układamy kolejną warstwę herbatników i resztę masy mlecznej (jeśli
stwardniała również można ją podgrzać). Całość przykrywamy ostatnią warstwą
herbatników.
Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki, przesypujemy na
suchą patelnię i prażymy przez 5 - 10 minut (można też kupić orzeszki już
uprażone).
Czekolady siekamy w drobną kostkę. Śmietankę podgrzewamy do
momentu wrzenia i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, a
następnie mieszamy do gładkości. Wsypujemy uprażone orzeszki i mieszamy. Polewę
z orzeszkami równomiernie rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Ciasto chłodzimy
w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz