Na mroźne dni polecam kapuśniak z kaszą na wędzonych
żeberkach. W czasie zimowych miesięcy ta pyszna, gęsta zupa pojawia się na
naszym stole kilkukrotnie, bo jest sycąca, rozgrzewająca, zdrowa i oczywiście
niezwykle smaczna.
- 400 g kiszonej kapusty
- 300 g wędzonych żeberek
- ½ szklanki kaszy pęczak
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier
- majeranek
Wędzone żeberka zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do
wrzenia. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach
tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa wsypujemy do
żeberek. Dodajemy kaszę, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Gotujemy ok. 20 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle,
dodajemy drobno posiekaną kapustę, zalewamy szklanką wody i gotujemy 20 min. Po
tym czasie całość przekładamy do garnka z zupą, przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem, majerankiem i szczyptą cukru. Gotujemy jeszcze 15 minut. Żeberka
wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości, drobno kroimy i wrzucamy do zupy (część
lub całość, wg uznania). Przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz