środa, 15 stycznia 2020

KAPUŚNIAK Z KASZĄ NA WĘDZONCE




Na mroźne dni polecam kapuśniak z kaszą na wędzonych żeberkach. W czasie zimowych miesięcy ta pyszna, gęsta zupa pojawia się na naszym stole kilkukrotnie, bo jest sycąca, rozgrzewająca, zdrowa i oczywiście niezwykle smaczna.

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 300 g wędzonych żeberek
  • ½ szklanki kaszy pęczak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier
  • majeranek

Wędzone żeberka zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa wsypujemy do żeberek. Dodajemy kaszę, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy ok. 20 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle, dodajemy drobno posiekaną kapustę, zalewamy szklanką wody i gotujemy 20 min. Po tym czasie całość przekładamy do garnka z zupą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą cukru. Gotujemy jeszcze 15 minut. Żeberka wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości, drobno kroimy i wrzucamy do zupy (część lub całość, wg uznania). Przed podaniem można posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz