środa, 22 stycznia 2020

WAFLE KOKOSOWO-CZEKOLADOWE



Uwielbiamy domowe wafelki, a te o smaku kokosowo-czekoladowym to nasz zdecydowany faworyt. Do ich krojenia używam dużego, ostrego noża!

Masa czekoladowa:
  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g mleka w proszku
 Masa kokosowa: 
  • 100 g masła 
  • ½ szklanki cukru 
  • 100 ml mleka 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 100 g mleka w proszku 
Dodatkowo: 
  • 4 arkusze kwadratowych wafli

Masa czekoladowa: Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i kakao. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok 2 – 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiego kremu.

Masa kokosowa: Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i wiórki kokosowe. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do połączenia się składników.

Wykonanie: Pierwszy wafel układamy na dużej desce do krojenia i smarujemy połową wciąż ciepłej masy kakaowej. Przykrywamy drugim waflem i rozsmarowujemy na nim ciepłą masę kokosową. Układamy trzeci wafel, smarujemy go pozostałą masą kakaową i dociskamy czwartym waflem. Od góry układamy drugą deskę do krojenia, obciążamy czymś ciężkim i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki.

1 komentarz: