środa, 29 stycznia 2020

SERNIK BANOFFEE Z BANANAMI I KAJMAKIEM




Banany i masa kajmakowa to składniki popularnej tarty banoffee. Takie połączenie świetnie sprawdza się też przy serniku, który dzięki temu nabiera elegancji i może stać się gwoździem programu każdej imprezy.  Zamiast zwykłego kajmaku użyłam czekoladowej masy krówkowej, którą bardzo lubię w wypiekach, ale dobra będzie też każda inna.

Spód:
  • 200 g maślanych herbatników
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g czekoladowej masy krówkowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 150 g czekoladowej masy krówkowej
  • 2 – 3 banany
  • sok z ½ cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka tartej czekolady

Spód: Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy roztopione masło, kakao i cynamon. Mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, masę krówkową, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Masę wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy. Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku. 

Wykonanie: Przestudzony sernik wyjmujemy z tortownicy i przenosimy na paterę. Wierzch smarujemy masą krówkową. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy na masie krówkowej, plasterek przy plasterku. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając łyżeczkę cukru pudru do smaku. Przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy dekoracyjnie na wierzch sernika. Posypujemy tarta czekoladą. Sernik przechowujemy w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cynamon można całkowicie pominąć lub dodać np. trochę wanilii lub przyprawy do piernika, zależy jakie smaki się lubi.

      Usuń
  2. Wygląda mega super, a mi ostatnio po głowie cały czas banany chodzą :)
    W weekend koniecznie takie sobie zrobię

    OdpowiedzUsuń