Marynowane ogóreczki najlepiej smakują przygotowane po
domowemu. Z dodatkiem pietruszki, selera i pora są jędrne i aromatyczne, takie
jak najbardziej lubimy.
- ok. 2 kg małych ogórków gruntowych
- 4 kwiaty kopru
- 4 małe liście pora
- 4 małe liście selera
- 4 duże gałązki natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Na dnie każdego słoika układamy kwiat kopru. Ogórki myjemy i
ciasno układamy w słoikach. Wsypujemy po ¼ łyżeczki gorczycy, po ziarenku
pieprzu, liściu laurowym i połówce czosnku. Na wierzchu układamy po gałązce
pietruszki, pora i selera.
Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy ogórki,
zakręcamy i pasteryzujemy 10 – 15 minut.
fajnie, natka musi spoko podbijać smak
OdpowiedzUsuńChyba nigdy sama nie robiłam ogórków konserwowych :D
OdpowiedzUsuń