środa, 31 lipca 2019

OGÓRKI KONSERWOWE Z PIETRUSZKĄ




Marynowane ogóreczki najlepiej smakują przygotowane po domowemu. Z dodatkiem pietruszki, selera i pora są jędrne i aromatyczne, takie jak najbardziej lubimy. 

Składniki na 4 litrowe słoiki:
  • ok. 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 4 kwiaty kopru
  • 4 małe liście pora
  • 4 małe liście selera
  • 4 duże gałązki natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Na dnie każdego słoika układamy kwiat kopru. Ogórki myjemy i ciasno układamy w słoikach. Wsypujemy po ¼ łyżeczki gorczycy, po ziarenku pieprzu, liściu laurowym i połówce czosnku. Na wierzchu układamy po gałązce pietruszki, pora i selera.
Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 – 15 minut.

2 komentarze: