Kolejny, pachnący latem i słońcem dżem, dwukrotnie gotowany,
bez środków żelujących. Użyłam słodkich, ciemnych czereśni, które nie wymagają
dużej ilości cukru. Uwielbiam ten smak! Z 3 kg owoców, po znacznym
odparowaniu, otrzymałam 6 słoików o pojemności 250 ml. Polecam!
- 3 kg czereśni
- 600 g cukru
- sok z ½ cytryny
Czereśnie płuczemy, pestkujemy i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na 2 – 3 godziny, aby puściły sok. W szerokim garnku z grubym dnem
stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy kolejne
30 – 60 minut, bardzo często mieszając i dodając w międzyczasie sok z cytryny,
do momentu uzyskania pożądanej gęstości dżemy. Gorący dżem przekładamy do
słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut
do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio
gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk.
Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.
Ja też bardzo lubię smak dżemu z czereśni. Pamiętam jak jeszcze babcia go robiła. Przypomniała mi Pani tym postem dzieciństwo.
OdpowiedzUsuń