poniedziałek, 3 lutego 2020

PĄCZKI WIEDEŃSKIE




Kto nie lubi puszystych pączków wiedeńskich? Mniam! Chętnie sięgamy po nie w cukierni nie zdając sobie sprawy jak łatwo zrobić je samemu w domu. Wystarczy trochę chęci i wprawy, i oto są!

Z tego samego przepisu przygotowuję też klasyczne eklerki i słomkę ptysiową. Polecam!

Składniki na ok. 25 sztuk:
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu pączki pięknie się napuszą w czasie smażenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty o boku mniej więcej 10 cm, wycięte z papieru do pieczenia, wyciskamy okręgi o średnicy ok. 7 – 8 cm.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej (ok. 1 – 1,5 litra w zależności od szerokości garnka). Delikatnie wkładamy kwadraciki z ciastem, papierem do góry. Kiedy pączki zaczną rosnąć delikatnie ściągamy papier (powinien się odklejać bez problemu). Smażymy, odwracając je w międzyczasie na drugą stronę, po 2 – 3 minuty, do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru z obu stron. Temperaturę oleju należy kontrolować na bieżąco, zmniejszając ją gdy pączki zbyt szybko brązowieją, a zwiększając gdy zbyt długo pozostają blade.

Lukier: Cukier puder rozcieramy z 2 – 3 łyżkami gorącej wody, do momentu uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Smarujemy przestudzone pączki.  

3 komentarze: