Deser Walentynkowy powinien być lekki, a zarazem uwodzący
wyglądem. Moja propozycja to mus z kaszy manny z czerwonymi serduszkami z
galaretki podany w lampce do wina lub pucharku. Polecam!
- 500 ml mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy i
przelewamy do szerokiego naczynia z płaskim dnem wyłożonego folia spożywczą
(tak aby warstwa galaretki miała 6 – 8 mm). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, a
następnie kaszę mannę. Zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy 5 minut do
zgęstnienia. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę dodajemy do zimnej
kaszy manny i miksujemy. Pozostałą bitą śmietanę przekładamy do rękawa
cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Galaretkę wyjmujemy na deskę do krojenia i wycinamy z niej
kilka dużych i małych serduszek. Duże serduszka przyklejamy do ścianek
pucharków z dwóch stron. Delikatnie napełniamy kaszą manną do pełna, a na górę
wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy małymi serduszkami z galaretki. Podajemy od
razu, lub przechowujemy w lodówce do momentu podania.
dziś w Walentynki nie zrobię, ale niedługo na pewno :-)
OdpowiedzUsuńDobrze, że trafiłem na ten wpis. Wielkimi krokami zbliżają się moje imieniny :)
OdpowiedzUsuń