Najprostsze i najsmaczniejsze – łatwe ciasto ucierane z jabłkami i nutą cytryny. Na co dzień i na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam!
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny
- 2 jabłka (ok. 400 g)
- cukier puder do oprószenia
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jedno kroimy
w drobna kostkę, a drugie w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby
nie ściemniało.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas ucierając
stopniowo dodajemy po 1 jajku i porcji mąki przesianej razem z mąką
ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny, a
następnie jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy i przekładamy do
tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu układamy
plasterki drugiego jabłka. Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu), do tzw.
„suchego patyczka” wbijanego w ciasto przed końcem pieczenia.
Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Mam trochę jabłek, więc nie pozostaje nic innego jak wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńNajlepsze :) Kojarzy mi się z babcią <3
OdpowiedzUsuń