Kotlety mielone
z ryżem powstały trochę z potrzeby chwili, kiedy musiałam wykorzystać ugotowany
ryż, który został z poprzedniego dnia. Na szybko, bo na gołąbki nie było czasu,
powstało bardzo fajne danie. Kotlety są delikatniejsze niż na samym mięsku, miękkie
i aromatyczne. Świetnie smakują też w wersji zapiekanej z sosem pomidorowym i
serem. Polecam!
- 400 g wieprzowego mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Ryż gotujemy do
miękkości w osolonej wodzie. Studzimy.
Cebulę
obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na rumiano. Studzimy.
Do mięsa
dodajemy ryż, podsmażoną cebulkę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę,
koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki lub koperek, paprykę, pieprz ziołowy
oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy i formujemy płaskie kotlety.
Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z
obu stron.
Na pewno wypróbuję w przyszłości. :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Koniecznie muszę wypróbować, bo wolę kotlety, które właśnie nie są takie do konca mięsne
OdpowiedzUsuń