piątek, 24 marca 2017

TARTALETKI MAXI-KING




Kruche tartaletki nadziane kajmakiem, masą mleczną oraz orzeszkami w czekoladzie powstały na bazie przepisu na jedno z naszych ulubionych ciast – maxi-king. Poręczne i bardzo smaczne będą hitem na każdej imprezie.

Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:

Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Wypełnienie:
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej posmarować masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno tartaletek bardzo gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną się lekko rumienić.

Wykonanie: Na przestudzone spody tartaletek wykładamy po łyżeczce masy kajmakowej. Rozsmarowujemy ją po całym dnie.
Mleko zagotowujemy z cukrem i studzimy. Miękkie masło miksujemy z mlekiem w proszku i zimnym mlekiem z cukrem. Wykładamy po łyżce masy mlecznej na masę kajmakową. Delikatnie rozsmarowujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy orzeszki i mieszamy, aby całe pokryły się czekoladą. Wciąż lekko ciepłą czekoladę z orzeszkami wykładamy na wierzch tartaletek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz