Kruche tartaletki nadziane kajmakiem, masą mleczną oraz
orzeszkami w czekoladzie powstały na bazie przepisu na jedno z naszych
ulubionych ciast – maxi-king. Poręczne i bardzo smaczne będą hitem na każdej imprezie.
Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 – 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne,
posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli.
Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche,
dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką
ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od
średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając
wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej
posmarować masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno
tartaletek bardzo gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie
pieczenia. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym
czasie pieczemy je 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C
(lub do 2000C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną
się lekko rumienić.
Wykonanie: Na przestudzone spody tartaletek wykładamy
po łyżeczce masy kajmakowej. Rozsmarowujemy ją po całym dnie.
Mleko zagotowujemy z cukrem i studzimy. Miękkie masło
miksujemy z mlekiem w proszku i zimnym mlekiem z cukrem. Wykładamy po łyżce
masy mlecznej na masę kajmakową. Delikatnie rozsmarowujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy orzeszki i
mieszamy, aby całe pokryły się czekoladą. Wciąż lekko ciepłą czekoladę z
orzeszkami wykładamy na wierzch tartaletek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz