Krucha, domowa szarlotka, najprostsza, z dużą ilością
cynamonu, która pachnie i smakuje obłędnie. Czy może być coś lepszego?
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- ¼ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 1,2 kg jabłek
- ¼ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka kaszy manny
- cukier puder do oprószenia
Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy
papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne,
posiekane masło, cukier i cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia,
szczyptę soli i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto. 1/3
ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce. Pozostałe
ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość blaszki i wylepiamy nim spód
oraz boki na wysokość 1 – 2 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie
unosiło się w czasie pieczenia i wstawiamy blaszkę na 20 minut do zamrażarki .
W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd
nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie
ściemniały i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto w blaszce podpiekamy przez 10 minut w
piekarniku rozgrzanym do 1800C. Podpieczony spód posypujemy kaszą
manną, następnie wykładamy jabłka, a na górę ścieramy kulkę ciasta z
zamrażarki. Ciasto wkładamy do piekarnika na kolejne 45 minut. Studzimy i oprószamy
cukrem pudrem.
Wygląda tak smakowicie, że chyba sam spróbuję upiec. Chociaż rzadko to robię i nie wiem czy mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńBędę piekła jutro! Wygląda pięknie, a przepis wydaje się prosty. Ma Pani błąd w wyrazie "zamrażarka". U Pani jest przez "l":)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, już poprawiam;) Życzę udanego wypieku!
Usuń