Hreczniaki wywodzące się z kuchni kresowej to pyszne i
treściwe kotlety z kaszy gryczanej i białego sera. Gryka w kuchni Kresów
Wschodnich nazywana jest hreczką, stąd ich upowszechniona nazwa hreczniaki. Mam
to szczęście, że cała moja rodzinka lubi kaszę gryczaną, więc pojawia się u nas
bardzo często, a w połączeniu z twarogiem to już prawdziwy rarytas. Hreczniaki,
podobnie jak kotlety z kaszy i mięsa mielonego (zwane też hreczynkami)
najlepiej podawać z sosem pieczarkowym, choć mi osobiście najbardziej smakują z
kleksem jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśnej śmietany. Jeśli lubicie te smaki znajdziecie u mnie też przepis na pyszne pierogi z kaszą i twarogiem.
- 100 g kaszy gryczanej
- 200 g białego sera
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulkę
łączymy z twarogiem. Całość możemy w tym momencie przepuścić przez maszynkę do
mięsa, rozdrobnić przy pomocy ręcznego blendera lub pozostawić tak jak jest. Do
masy dodajemy jajko, łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy i
formujemy płaskie kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na mocno
rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
Witam, czy hreczniaki robimy z kaszy gryczanej białej czy prażonej?
OdpowiedzUsuńRobię z kaszy gryczanej prażonej.
Usuń