Domowa wędlina z pieczonej piersi indyka to samo zdrowie –
jest niskokaloryczna i bogata w wartości odżywcze. Dzięki marynacie jest soczysta
i aromatyczna. Kosztuje mniej od wędlin sklepowych, a przy tym jest naprawdę
łatwa w przygotowaniu. Aby ją upiec na zdrowe kanapki dla rodziny tak naprawdę wystarczy
tylko chcieć!
- 1 pierś z indyka (ok. 1 kg)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Pierś z indyka myjemy i osuszamy. Mięso związujemy
sznurkiem, aby nadać pieczeni zwarty, owalny kształt.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z
pozostałymi składnikami marynaty, mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy do
lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso
przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy nadmiarem marynaty, przykrywamy
i pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 10 minut przed
końcem pieczenia pokrywę zdejmujemy, aby pieczeń się przyrumieniła. Studzimy,
rozcinamy sznurek i zimną pieczeń kroimy w cienkie plasterki.
Witam! Pięknie wygląda ta pierś! Proszę mi powiedzieć, czy rzeczywiście wychodzi soczysta? Czy może warto by było dodatkowo nastrzyknąć ją wodą z solą/solą peklową na noc?
OdpowiedzUsuńDla mnie zdecydowanie jest wystarczająco soczysta, ale zależy od upodobań. Wiadomo że mięso z piersi indyka czy kurczaka samo w sobie nie jest zbyt soczyste, więc jeśli ktoś lubi mocno wilgotne wędliny sklepowe to może być zawiedziony. Po całonocnym marynowaniu wychodzi soczysta w sam raz, jak na wędline domową. Nie mam doświadczeń w nastrzykiwaniu mięs, więc nie wiem czy byłaby lepsza. Proszę wypróbować przepis i ewentualnie nastepbym razem ulepszyć go wg własnego gustu. Życzę powodzenia i pozdrawiam!
Usuń