Aronia – moje czarne, ogrodowe złoto – tym razem w duecie z
gruszkami powędrowała do słoiczków w postaci pysznego dżemu. O jej zdrowotnych
właściwościach pisałam przy syropie z aronii. Dzięki dużej zawartości pektyn
idealnie nadaje się też na dżemy. Nie wymaga długiego wysmażania i pięknie zagęszcza
nawet dość soczystą gruszkę. Do tego ten głęboki kolor i cudny smak. Z tej porcji otrzymałam 8 niedużych słoiczków. Gorąco
polecam!
- 2 kg gruszek, po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych
- 1 kg aronii
- 800 g cukru
- ½ szklanki wody
- 10 goździków
Gruszki kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy 300 g cukru,
dodajemy goździki i gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż zrobią się
szkliste i zaczną się rozpadać.
Do aronii wlewamy pół szklanki wody, dodajemy 500 g cukru i
gotujemy na średnim ogniu, często mieszając ok. 30 min.
Z masy gruszkowej wyjmujemy goździki. Aronię łączymy z
gruszkami i miksujemy blenderem na gładko (jeśli chcemy mieć w dżemie duże
kawałki owoców ten etap pomijamy). Dżem stawiamy na ogniu i doprowadzamy do
wrzenia. Gorącym napełniamy słoiczki, mocno zakręcamy i odstawiamy na 30 minut
do góry dnem.
Przpis brzmi smakowicie, musze spóbować :)
OdpowiedzUsuńTen dżem jest przepyszny.Polecam bo warto takie pyszności zajadać.
OdpowiedzUsuńUwielbiam aronie:) dziękuję za przepis, na pewno w wolnej chwili skorzystam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Właśnie tego szukałem, musi być pyszny.
OdpowiedzUsuń