O keczupie z cukinii słyszałam wiele dobrego, więc od dawna
planowałam jego domową produkcję. Bazowałam na przepisie od koleżanki, jednak
dość znacznie go zmieniłam, uwzględniając własne preferencje smakowe. Przede wszystkim zdecydowanie
zmniejszyłam ilość octu i cukru oraz dodałam cynamon, który podkręca smak. Keczup
okazał się hitem! Siostra, którą obdarowałam małym, degustacyjnym słoiczkiem, już
też skorzystała z przepisu. Dobrze, że mamy tyle cukinii w ogrodzie.
Z tej porcji otrzymałam niecałe 2 litry keczupu:
- 1 ½ kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
- ½ kg cebuli
- 3 czerwone papryki
- 250 ml koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki oleju
- garść soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki cynamonu
Cukinię, cebulę i paprykę ścieramy na dużych oczkach tarki
lub przy pomocy robota kuchennego. Zasypujemy garścią soli, mieszamy i
odstawiamy na ok. 10 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie warzywa
razem z sokiem jaki puściły przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na
małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez 60 minut.
Dodajemy cukier, ocet, olej, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy.
Gotujemy kolejne 30 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec
całość blendujemy. Gorący keczup przelewamy do słoików, zakręcamy i
pasteryzujemy po 10 – 15 minut.
Jeśli zależy nam na otrzymaniu jedwabiście gładkiego
keczupu, przed nałożeniem do słoików można go dodatkowo przetrzeć przez gęste
sito. Jest to trochę dodatkowej pracy, ale efekt wart jest zachodu.
zrobiłam,keczup wyszedł pyszny
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój przepis się sprawdził. Swoją tegoroczną porcję keczupu też mam już w słoikach;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam jedną porcję keczupu dziś robię następną.Lubię pani przepisy.Prosiłabym o przepis buraczki marynowane w całości
OdpowiedzUsuńZnalazłam przepis na buraczki marynowane
OdpowiedzUsuń:) cieszę się :) Przepisy na wszystkie moje sprawdzone przetwory znajdują się w zakładce na samej górze po prawej stronie. Pozdrawiam!
UsuńWitam, zrobiłam dzisiaj pierwszy raz ketchup z cukinii wg. pani przepisu i wyszedł pyszny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPróbna porcja zjedzona i słoiki wylizane:) Dziś robię już na zimę, dwa rodzaje:czerwony i żółty (do żółtego dodaję przetarte na sicie żółte pomidory zamiast koncentratu). Kolejny raz dziękuje za przepisy:)
OdpowiedzUsuń