wtorek, 23 grudnia 2014

MUFFINKI CHOINKI




Życzę wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych wzajemnej życzliwości, z radosnym kolędowaniem w blasku choinki, przy stole zastawionym daniami, które z miłością przygotowaliśmy dla najbliższych.
 
A na ostatnie chwile przed Wigilią zostawiam Wam pomysł na urocze choinkowe muffinki. Smaczne i dekoracyjne, aby w czasie tych Świąt oraz całego Nowego Roku było nam radośnie!

Składniki na ok. 15 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 średnie jabłko
Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • zielony barwnik spożywczy
  • cukrowe kuleczki do dekoracji

Muffinki: W jednym naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy miód, maślankę, mleko  i olej.
Zawartość obu naczyń łączymy, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko, i ponownie mieszamy.
Ciastem napełniamy papilotki do muffinek do ¾ ich wysokości. Pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy odrobinę zielonego barwnika, miksujemy do uzyskania jednolitej barwy.

Wykonanie: Z ciasta delikatnie odrywamy papierowe papilotki. Kremem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie mocno wyciętej gwiazdy i wyciskamy na muffinkę zwężające się ku górze okręgi, tworząc stożek choinki. Dekorujemy cukrowymi kulkami, gwiazdkami lub śnieżynkami.

Inspiracja: muffinki piernikowe + ogólny pomysł podpatrzony na zdjęciach w internecie.

1 komentarz: