Kolorowy, wesoły torcik dla wielbicieli słodyczy. Polecam szczególnie na imprezy dla dzieci – robi niesamowite wrażenie. Przygotowuje
się go łatwo i przyjemnie, bo dekoracja nie wymaga dużych umiejętności, choć ze
względu na ilość użytych batoników i drażetek nie jest najtańszy. Wnętrze tortu
możemy przygotować wg własnych preferencji. Ja zdecydowałam się na kakaowe biszkopty
przełożonej kremem z kawałkami brzoskwiń. Wyszło pysznie i ślicznie! Zdjęcia
takich torcików widywałam wielokrotnie w gazetach i Internecie, a teraz sama
chętnie go polecam!
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- ½ szklanki syropu z brzoskwiń
- ¼ szklanki wody mineralnej
- 10 opakowań batoników W-W po 47 g
- 2 opakowania M&M`sów czekoladowych
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i
żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy
szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wykładamy papierem do
pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu) przez ok. 35 min. Studzimy.
Kem z brzoskwiniami: Brzoskwinie odsączamy z syropu
(odlewamy ½ szklanki syropu do nasączenia) i kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę
ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, a na koniec
żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Niewielką część
kremu odkładamy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Do pozostałej części
wsypujemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy.
Wykonanie: Przestudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy syropem z brzoskwiń wymieszanym z
wodą i smarujemy połową kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim blatem
biszkoptu, nasączamy go i smarujemy pozostałym kremem z brzoskwiniami.
Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, lekko dociskamy i nasączamy. Wierzch i
boki torty smarujemy cienką warstwą odłożonego kremu, bez brzoskwiń. Dookoła
tortu przyklejamy batoniki W-W. Jeśli są zbyt wysokie, przycinamy wszystkie po
równo od dołu. Powinny wystawać nie więcej niż 2 – 3 cm ponad górną krawędź tortu.
Wierzch tortu posypujemy drażetkami m&m`s. Tort obwiązujemy dekoracyjnie
kolorową wstążką. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Jest śliczny, dzieci takie kochają :)
OdpowiedzUsuńPiekę go na urodziny dla swojego pięciolatka:)
OdpowiedzUsuń