poniedziałek, 29 grudnia 2014

KOLOROWY TORCIK Z M&Ms




Kolorowy, wesoły torcik dla wielbicieli słodyczy. Polecam szczególnie na imprezy dla dzieci – robi niesamowite wrażenie. Przygotowuje się go łatwo i przyjemnie, bo dekoracja nie wymaga dużych umiejętności, choć ze względu na ilość użytych batoników i drażetek nie jest najtańszy. Wnętrze tortu możemy przygotować wg własnych preferencji. Ja zdecydowałam się na kakaowe biszkopty przełożonej kremem z kawałkami brzoskwiń. Wyszło pysznie i ślicznie! Zdjęcia takich torcików widywałam wielokrotnie w gazetach i Internecie, a teraz sama chętnie go polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
Krem z brzoskwiniami:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Do nasączenia:
  • ½ szklanki syropu z brzoskwiń
  • ¼ szklanki wody mineralnej
Dodatkowo:
  • 10 opakowań batoników W-W po 47 g
  • 2 opakowania M&M`sów czekoladowych

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 35 min. Studzimy.

Kem z brzoskwiniami: Brzoskwinie odsączamy z syropu (odlewamy ½ szklanki syropu do nasączenia) i kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Niewielką część kremu odkładamy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Do pozostałej części wsypujemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy.

Wykonanie: Przestudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą i smarujemy połową kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy go i smarujemy pozostałym kremem z brzoskwiniami. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, lekko dociskamy i nasączamy. Wierzch i boki torty smarujemy cienką warstwą odłożonego kremu, bez brzoskwiń. Dookoła tortu przyklejamy batoniki W-W. Jeśli są zbyt wysokie, przycinamy wszystkie po równo od dołu. Powinny wystawać nie więcej niż 2 – 3 cm ponad górną krawędź tortu. Wierzch tortu posypujemy drażetkami m&m`s. Tort obwiązujemy dekoracyjnie kolorową wstążką. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

2 komentarze: