Wyśmienite danie rybne na stół wigilijny lub na przystawkę
przy każdej innej okazji. Delikatne, rozpływające się w ustach klopsiki z
dowolnej ryby w warzywnej galaretce. Przy okazji Wigilii można je przygotować z
dużego karpia, choć u mnie najczęściej są z dorsza lub flądry. Polecam!
- ok. 500 g dowolnej ryby morskiej lub słodkowodnej
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 4 średnie cebule
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
Rybę pozbawioną ości i skóry mielimy. Dodajemy 2 zmielone
cebule, jajka, bułkę tartą, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do
smaku. Wyrabiamy i formujemy małe kulki.
Jeśli ze sprawiania ryby pozostały nam korpusy i głowy, to
zalewamy je 1 litrem wodą i zagotowujemy. Przecedzamy. Do wywaru (lub po prostu do wody, jeśli używamy gotowych
filetów rybnych bez korpusów) dodajemy obrane i starte na tarce warzywa: marchewki,
pietruszkę i selera, a także cebulę w piórkach. Dorzucamy ziele angielskie i
liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Na
gotujący się wywar wkładamy kulki rybne i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Kulki wyjmujemy i układamy na półmisku. Wywar z warzywami miksujemy,
ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody i wlewamy do wywaru z
warzywami. Wylewamy na półmisek z klopsikami i odstawiamy do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz