sobota, 20 grudnia 2014

KLOPSIKI RYBNE W GALARETCE Z WARZYW




Wyśmienite danie rybne na stół wigilijny lub na przystawkę przy każdej innej okazji. Delikatne, rozpływające się w ustach klopsiki z dowolnej ryby w warzywnej galaretce. Przy okazji Wigilii można je przygotować z dużego karpia, choć u mnie najczęściej są z dorsza lub flądry. Polecam!

  • ok. 500 g dowolnej ryby morskiej lub słodkowodnej
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 średnie cebule
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny

Rybę pozbawioną ości i skóry mielimy. Dodajemy 2 zmielone cebule, jajka, bułkę tartą, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy i formujemy małe kulki.
Jeśli ze sprawiania ryby pozostały nam korpusy i głowy, to zalewamy je 1 litrem wodą i zagotowujemy. Przecedzamy. Do wywaru  (lub po prostu do wody, jeśli używamy gotowych filetów rybnych bez korpusów) dodajemy obrane i starte na tarce warzywa: marchewki, pietruszkę i selera, a także cebulę w piórkach. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Na gotujący się wywar wkładamy kulki rybne i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Kulki wyjmujemy i układamy na półmisku. Wywar z warzywami miksujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody i wlewamy do wywaru z warzywami. Wylewamy na półmisek z klopsikami i odstawiamy do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz