Miękkie i rozkosznie pyszne pierniczki nadziewane ulubionym
dżemem w czekoladowej polewie. Troszkę pracochłonne, z ciasta przygotowywanego
dzień przed pieczeniem, ale niezapomniane w smaku. Gorąco polecam!
Składniki na 60
serduszek:
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 białka
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 125 g masła lub margaryny
- 200 g miodu
- słoik ulubionych powideł lub dżemu (u mnie malinowy)
- 50 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
Dzień przed pieczeniem: Mąkę i kakao przesiewamy.
Miód przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę do piernika i mieszając zagotowujemy.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do
śmietany wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając po 1 łyżce
cukru, a potem żółtka. Do masy wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy. Dodajemy miód
z masłem oraz napęczniałą śmietanę z sodą. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą
i wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Dzień pieczenia: Schłodzone ciasto przekładamy na
stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy na 3 – 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość 3
– 5 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Na środku połowy krążków wykładamy ok. ½ łyżeczki
powideł i przykrywamy pozostałymi krążkami. Boki dookoła kopczyka z powidłami
dociskamy, a następnie ze środka wycinamy serduszko. Ciastka układamy na
blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy po 10 minut w piekarniku
rozgrzanym do 1800C. Studzimy.
Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i zanurzamy w niej przestudzone pierniczki (w całości lub tylko od góry).
Odkładamy do stężenia czekolady.
Inspiracja: Pierniczki jak alpejskie z Moich wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz