środa, 17 grudnia 2014

PIERNIK BANANOWY




Wilgotny i bardzo aromatyczny piernik bananowy. Najlepszy po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki nabiorą mocy. Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakiem powala. Polecam!

  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonych moreli
Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

Masło z miodem rozpuszczamy. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy dodajemy żółtka i rozgniecione widelcem banany (po rozgnieceniu powinniśmy otrzymać ok. 1 szklanki musu bananowego).
Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i cynamon przesiewamy i dodajemy do mokrej masy. Mieszamy tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy białka ubite na sztywno oraz rodzynki i pokrojone morele. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach dolnych mniej więcej 10 x 22 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 55 – 60 minut. Studzimy i polewamy lukrem z cukru pudru z odrobiną gorącej wody.

Polecam również:


Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

4 komentarze:

  1. Taki piernik to dla mnie nowosc ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No no no, wygląda bajecznie i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie sie prezentuja zdjecia tego smakolyku :) mysle wiec, ze nie bede zawiedziona robiac to ciasto na zblizajace sie Swieta!

    OdpowiedzUsuń