wtorek, 30 grudnia 2014

CIASTO SHREK




Bardzo popularne, zielone ciasto o wdzięcznej nazwie Shrek. Warstwowe, ale jednocześnie łatwe do wykonania. Ulubione ciasto mojej córki i pewnie wszystkich innych dzieci. Z delicjami, galaretką i zielonym sokiem owocowym. Lekkie, orzeźwiające, łatwo się kroi, super wygląda i jest bardzo podzielne. Pychotka!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
Masa zielona:
  • 1 duża butelka (ok. 900 ml) zielonego napoju owocowego (np. Pysia, Kubuś, Dr Witt)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 2 opakowania ciastek typu delicje w dowolnym smaku
Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 zielona galaretka (np. agrestowa)
  • ¾ szklanki wody
Dodatkowo:
  • 2 zielone galaretki
  • 900 ml wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Mąkę przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 25 – 30 min. Studzimy.

Masa zielona: Proszek budyniowy mieszamy w 1,5 szklanki zielonego soku. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając zagotowujemy. Gorącą masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Wyrównujemy. Na wciąż ciepłej masie układamy delicje, jedna przy drugiej, czekoladą do góry. lekko dociskamy, aby biszkoptowe spody ciastek zanurzyły się w zielonej masie. 

Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i wciąż miksując wlewamy zaczynającą tężeć, ale wciąż płynną galaretkę. Masę wykładamy na ciastka. Wyrównujemy.

Dodatkowo: 2 zielone galaretki rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody. Studzimy i kiedy zaczną tężeć wylewamy je na masę śmietankową. Ciasto wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

Inspiracja: gazetka „Przyślij przepis”.

4 komentarze:

  1. Ach,wygląda przepysznie !:) W sam raz na sylwestrowe smakołyki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda w przekroju, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, ale nie jest ono moim uwielbionym.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Nie słyszałam o tym cieście i nigdy nie wpadłabym na wrzucenie do środka delicji, ale wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń