Czereśnie to nasze ulubione owoce lata. Tartę z budyniową pianką i migdałową kruszonką upiekłam na szybko do popołudniowej kawki pod dającą cień czereśnią. Chwilo trwaj!
Kruche ciasto:- 300 g mąki
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 2 żółtka
Pianka budyniowa:
- 2 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 500 g czereśni
- 30 g płatków migdałów
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne posiekane masło i żółtka. Zagniatamy zwarte, ale wciąż lekko kruche ciasto. Mniej więcej garść ciasta odkładamy i mieszamy z płatkami migdałów, łyżeczką mąki i cukru oraz cynamonem – do uzyskania sypkiej kruszonki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i boki formy do tarty. Kruszonkę oraz formę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki.
Pianka budyniowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier, a na sam koniec proszek budyniowy i kwaśną śmietanę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na schłodzony spód tarty.
Dodatkowo: Czereśnie pestkujemy i układamy na piance. Posypujemy schłodzoną kruszonką. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800Cbez termoobiegu). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Czyżbyś już miała czereśnie do podjadania?
OdpowiedzUsuńTak, już mamy! Podjadamy i my i szpaki;)
Usuń