Frużelinę czereśniową przygotowuję podobnie jak wiśniową.
Słodkie, jędrne czereśnie w żelu pysznie smakują na gofrach i naleśnikach.
Najlepiej sprawdzają się tutaj odmiany o ciemnym kolorze. Polecam!
Składniki na 8 słoików po 250 ml:
- 3 kg wypestkowanych czereśni
- 500 g cukru
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka soku spod czereśni
- sok z 1 cytryny
Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2
godziny, aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy jedną szklankę wytworzonego
soku, dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy.
Czereśnie z cukrem stawiamy na ogniu i gotujemy 5 – 10 minut
(od momentu zagotowania). Nie powinny się rozgotować, a jedynie lekko zmięknąć.
Mieszając, wlewamy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszaną z
sokiem czereśniowym. Przez chwilę gotujemy, do momentu, aż masa zrobi się
gęsta, szklista i błyszcząca. Gorącą frużelinę przekładamy do słoików, dobrze
zakręcamy i odstawiamy. Nie pasteryzujemy. Po jakimś czasie sprawdzamy, czy
wszystkie nakrętki dobrze się zassały i są po środku lekko wklęsłe. Jeśli
wszystko jest w porządku słoiki wynosimy do ciemnej spiżarni, na zimę, a jeśli
któryś słoik budzi nasze wątpliwości, to wstawiamy go do lodówki i zużywamy na
bieżąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz