czwartek, 7 czerwca 2018

FRUŻELINA CZEREŚNIOWA




Frużelinę czereśniową przygotowuję podobnie jak wiśniową. Słodkie, jędrne czereśnie w żelu pysznie smakują na gofrach i naleśnikach. Najlepiej sprawdzają się tutaj odmiany o ciemnym kolorze. Polecam!

Składniki na 8 słoików po 250 ml:
  • 3 kg wypestkowanych czereśni
  • 500 g cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka soku spod czereśni
  • sok z 1 cytryny

Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy jedną szklankę wytworzonego soku, dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy.
Czereśnie z cukrem stawiamy na ogniu i gotujemy 5 – 10 minut (od momentu zagotowania). Nie powinny się rozgotować, a jedynie lekko zmięknąć. Mieszając, wlewamy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszaną z sokiem czereśniowym. Przez chwilę gotujemy, do momentu, aż masa zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca. Gorącą frużelinę przekładamy do słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy. Nie pasteryzujemy. Po jakimś czasie sprawdzamy, czy wszystkie nakrętki dobrze się zassały i są po środku lekko wklęsłe. Jeśli wszystko jest w porządku słoiki wynosimy do ciemnej spiżarni, na zimę, a jeśli któryś słoik budzi nasze wątpliwości, to wstawiamy go do lodówki i zużywamy na bieżąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz