Kolejna czereśniowa propozycja w tym sezonie. Lekki,
pieczony serniczek, na twarogu z wiaderka. Bardzo nam smakował!
- 2 szklanki maki
- 150 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg mielonego twarogu na sernik z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki oleju
- 300 – 400 g czereśni
- cukier puder do prószenia
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do
pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło, śmietanę oraz cukier i
żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte
ciasto. Dzielimy je na dwie porcje, wkładamy do woreczków foliowych i jedną
porcję wkładamy na 30 minut do lodówki, a drugą do zamrażarki.
Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem, a następnie,
nie przerywając miksowania, dodajemy po 1 łyżce oleju, kaszy manny i twarogu.
Wykonanie: Pierwszą porcję kruchego ciasta wyjmujemy
z lodówki i wyklejamy spód blaszki o
wym. 20 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę
serową, wyrównujemy i równomiernie rozkładamy umyte i wypestkowane czereśnie,
rozcięciami do góry. Z zamrażarki wyjmujemy drugą porcję ciasta i ścierając ją
na dużych oczkach tarki równomiernie rozsypujemy ją na górze ciasta. Sernik
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C (bez termoobiegu) przez 60
minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zimny sernik oprószamy cukrem pudrem.
Mniam, z moimi ulubionymi czereśniami musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńno nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż